Jazz för de yngsta och de äldsta

-Vad tänker ni på när ni hör ordet jazz?
-Skum från havet!
Jazz väcker minst sagt olika reaktioner hos olika människor. Replikerna ovan är tagna från en av våra skolkonserter. Vi vill här presentera vårt koncept ”Jazz för de yngsta och de äldsta”, en del av vår konsertverksamhet som vänder sig speciellt mot skolor och äldreboenden.
Grundidén är inspirera våra unga, att visa hur roligt det vara att musicera ihop och förhoppningsvis väcka ett intresse för jazz som musikform, och att göra det möjligt för våra äldre som har det svårare att ta sig iväg på konserter att kunna njuta av deras ungdoms musik där de bor.
Konserterna genomförs med stöd av Statens kulturråd och vi hoppas att vi får nöjet att jobba med er!

Trinity

Trinity 2011 002015 är ett jubileumsår för Trinity då vi firar 10 år som grupp. Det samlade intrycket från dessa år är att vi har hittat ett koncept, ett uttryck och ett samspel som går hem hos i stort sett alla – gamla som unga, hos vana jazzlyssnare och ovana.
Det som publiken oftast nämner efter en konsert är samspelet och spelglädjen, hur roligt det är inte bara att höra utan också se oss. Det speglar ganska väl det faktum att vi under dessa år har spelat ihop oss allt tätare och att vi fortfarande har otroligt kul när vi spelar ihop. Lekfullheten och spontaniteten finns alltid där som ett bärande inslag i framförandet och vi strävar hela tiden efter att utveckla gruppen musikaliskt.

Utöver det lägger vi stor vikt vid själva inramningen – ett väl avvägt program, genomtänkt presentation och även en visuellt estestisk image på scen. Därmed inte sagt att musiken är lika tillrättalagd – den kan skifta från den mest smäktande ballad till ursinnigt råsväng, och med tre uttrycksfulla och personliga solister blir det alltid en upplevelse för både öron och ögon.

Jazz för de yngsta och de äldsta

Vi har sedan 2013 i olika projektformer gjort konserter på skolor och äldreboenden och funnit att det har varit väldigt kul och givande för både oss och publiken. Det är också kul att se hur man med i stort sett samma musik på olika sätt kan nå både de yngsta och de äldsta i samhället. Formen för dessa samarbeten har oftast varit så att vi har haft kontakt med kulturansvarig i respektive kommun som i sin tur har ordnat med skolor och äldreboenden.

Som kuriosa kan också nämnas att vi kommer under hösten 2015 att göra en turnévecka med Musik i Dalarna för att göra skolkonserter där och under våren 2016 kommer vi att göra en liknande turnévecka med Länsmusiken i Västmanland.

Skolkonserter

Det är sällan barn idag möter jazzmusik i deras vardag, i medieutbudet eller genom den musik som spelas i hemmet. På många sätt är det inte så konstigt – det var länge sen jazz hade sin storhetstid som den tidens pop- och dansmusik, och på många sätt kan jazz som musikform vid första anblicken vara svårare att ta till sig. Det finns dock aspekter av jazz som gör det extra intressant just för barn.

Vi vill visa att jazz kan vara ett otroligt kul sätt att spela ihop. Där man skapar något tillsammans i stunden och där leken är en naturlig del av utövandet. Vi vill presentera en musikform som för oss är en enorm glädjekälla och som många av eleverna inte vet så mycket om. Vi hoppas också att det leder till ett ökat intresse för musik i allmänhet.

Konserterna har ett upplägg där vi varvar att spela utvalda låtar med att prata med eleverna om musik och om oss själva, och att på ett enkelt och lekfullt sätt, t ex med barnvisor, ge en introduktion till improvisation och dylikt. Eleverna har på våra skolkonserter oftast varit mellan 8 och 12 år men det har även fungerat för högstadieelever. Vi har spelat både i klassrum och aula. Mindre grupper möjliggör mer interaktion med barnen vilket är önskvärt.

Äldreboenden

Konserter på äldreboenden syftar mest till att ge de äldre en angenäm musikupplevelse
där de bor eftersom många av dem har svårt att ta sig iväg till konserter. Många av låtarna i repertoaren känner de igen från sin ungdom och ofta märks det då vissa spontant börjar stampa takten eller till och med dansa (även om det sistnämnda inte händer alltför ofta).

 

Ett bra upplägg är att göra 2 konserter per dag, t ex en skola på förmiddagen och ett äldreboende på eftermiddagen. Detta kan dock anpassas efter önskemål och behov.
Tack vare stöd från Kulturrådet kan vi erbjuda ett subventionerat gage.

Bilder från tidigare konserter